Een terugblik op het ontstaan van ons koor

 
Op 5 juni 1990 starten wijlen dirigent Jozef De Schepper en wijlen pianiste Denise Blanckaert het “MESA” -koor met 20-tal leden van het KBG-verbond Eeklo.
Onder de bezielende leiding van dirigent en pianiste groeit de groep na één jaar aan tot 53 leden (36 dames en 17 heren). M E S A, letterwoord voor MEetjeslandse Senioren Academie vertolkt volksliedjes, romantische, sacrale en klassieke melodieën: Jozef boort een liederen-schat aan die koor én toehoorders begeestert. Tijdens de veertiendaagse of soms wekelijkse repetities worden de talrijke optredens voorbereid: jaarlijkse verbondsfeesten, Kerst-, Maria-, lente- of herfstconcerten, Passiecantates, 11 juli-vieringen, zangstonden op bedevaarten en Rerum Novarumfestivals. In het Meetjesland veelal, maar ook in Brugge, Gent, Terneuzen of Antwerpen.
Bijzonder zijn de Jong en Oud-concerten van MESA met De Pandoertjes, de zingende schoolkinderen van Balgerhoeke, o.l.v. Christ De Schepper, zoon van Jozef, en de optredens met Oxalis o.l.v. Rosita Meiresonne.
Als Jozef De Schepper, op leeftijd, zijn bezielende leiding afgeeft en een stapje opzij zet, krijgt het koor, met dirigent Jan Permentier een nieuw elan en dynamiek.
Samen met wijlen pianiste Denise Blanckaert, steeds in topvorm, komt meer en meer een hedendaags repertoire aan bod: songs van de sixties en seventies, in een origineel, meerstemmig kleedje.
Van die eerste 20 koorleden blijven er nu nog 12 over. Hun stemmen klinken al iets zachter, met hun routine lossen ze het perfect op. Hun geestdrift “doet het hem” bij de nieuwe zingende 55-plussers van OKRA, die zich vlug thuis voelen in de huidige samenstelling van 20 alten, 30 sopranen, 15 tenoren en een achttal bassen (nieuwe stemmen steeds welkom).
Typisch nu is de ALEGRIA-sfeer in de groep.
ALEGRIA is sinds 2008 de naam.
Uit het Spaans vertaald :
vreugde, om de samenzang; vreugde, als de lat, die soms hoog ligt, gehaald wordt.
Het eerste bestuur van ALEGRIA

Het Bestuur

Met vlnr. penningmeester Marcel Hutsebaut, pianiste Denise Blanckaert (†), Jeanine De Smet, dirigent Jan Permentier,
Boudewijn De Jaeger (†), secretaris Jozef Van Nuffel en voorzitter Marijn Claeys.